Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z żurawiną i pomarańczą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki suche
składniki mokre

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z żurawiną i pomarańczą

składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej
składniki mokre:
1 szklanka mleka
60 g roztopionego masła
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: sok wyciśnięty z pomarańczy oraz 1 szklanka suszonej żurawiny.
Do posypania brazowy cukier demedera.

W misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Żurawine osobno zalać sokiem z pomarańczy i odstawic na 30 minut zeby zmiekła i przeszła jej aromatem. Następnie wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać zurawinę z sokiem z pomarańczy. Połączyć wszystko.
Wylać ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami lub do innych np silikonowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 190C. Gdy lekko zaczną rosnac posypac cukrem demedera. Po upieczeniu wystudzić zanim zacznie sie pałaszować. Wyszło 30 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 17.09.2011 23:38
Prezentują się wspaniale
Joanna108
Joanna108 28.06.2011 09:18
ślicznie wyglądają
eli_555 24.01.2011 22:54
pychotki
Ewa104 02.11.2010 07:49
Mniam!
Małgorzata113 25.07.2010 10:07
ale apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak