Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z truskawek.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 1000 gram
cukier 1 szklanka
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z truskawek.

Cukier rozpuszczamy w garnuszku z wodą. Pozwalamy się odrobinę karmelizować i dodajemy całe truskawki (bez szypułek). Chwilkę mieszamy - około 1 minuty, aż truskawki puszczą trochę soku i cukier się z nim połączy.Studzimy i wkładamy do słoiczków, mocno zakręcamy. Na dno garnka układamy szmatkę lub pieluchę tetrową i ustawiamy słoiki. Zalewamy wodą do wysokości 3cm poniżej dekielka. Wstawiamy na palnik i na połowie mocy (tak, żeby nie wrzała woda) chwilkę gotujemy - około 20 minut. Garnek zestawiamy, a słoiki stawiamy na dekielku (do góry nogami) na suchym ręczniku i czekamy aż wystygną.

Gotowe :)

Można oczywiście zużyć od razu, np. to ciast, tortów. lodów, budyniu itp. - albo zjeść na bułeczkach :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 02.07.2012 22:05
super kolor ma twoja konfitura
dianix 21.12.2011 18:18
jak kupiona:)
Izabela28 11.12.2011 13:44
smaczne:)
romanrafal
romanrafal 10.12.2011 09:24
bardzo dobra
Margo1 04.12.2011 17:06
do kakaa idealna
Brigitte 04.12.2011 14:18
nom, latem można się zajadać...
Ewelina47 04.12.2011 13:03
ojj jak ja lubię taką konfiturkę
mikrusiak 01.12.2011 12:50
dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak