Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki razowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
mąka żytnia 25 dag
sól 1 łyzeczka
drożdże 7 dag
miód 2 łyżki
pestki dyni obrane i posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki razowe

Maki wymieszać w misce z solą.Zrobić wglębienie,wkruszyć drożdże,wlać 3/4 szkl ciepłej wody,dodać trochę miodu.Zamieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min.Dodać pozostały miód,posiekane pestki dyni ponownie 3/4 szkl ciepłej wody i zagnieść gładkie ciastoi odstawić na pół godz w ciepłe miejsce.Ciasto wyłozyć na stolnicę i podzielić na ok 12 porcji.Uformować z nich bu.łeczki i ułozyć na blaszce opr.ószonej mąką.na środku naciąc krzyżyk i odstawić nakryte ściereczką na 15 minW tym czasie rozgrzać piekarnik do 200st Bułeczki posmarować ciepłą wodą i iwstawić do piekarnika.Razem z blaszką wstawić napełnioną wodą miskę Piec ok pół godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 16.07.2013 10:37
domowe najlepsze
Krzysztof15 15.12.2012 17:25
super
Luki 26.03.2012 06:43
super
smakoszek 11.12.2011 07:58
świetne
sunnymood 10.12.2011 09:39
super:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak