Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
kapusta kiszona 1,5 kg
marchew 3 sztuki
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
cebula 3-4 sztuki
łopatka bez kości 700-800 gram
kiełbasa śląska 1 kg
grzyby suszone 1 słoik
Kucharek przyprawa uniwersalna
papryka mielona
koncentrat pomidorowy
Pieprz czarny Prymat w młynku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
boczek 0,5 surowy bez kości
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 ziarenek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Grzyby zalewamy wodą i moczymy minimum 3 godziny. Gotujemy w owej wodzie około 1 godzinę. Odsączamy i studzimy.Drobno pokrojone dodajemy do bigosu.
Kapustę białą drobno kroimy i gotujemy osobno w wodzie aż nie zmięknie. Warzywa (pietruszkę,seler i marchew) trzemy na tarce. Por drobno kroimy,wszystko razem mieszamy i gotujemy w wodzie. Łopatkę wieprzową kroimy w kawałki i podsmażamy na patelni z przyprawami (sól,pieprz,papryka mielona,pieprz kolorowy z młynka). Boczek kroimy na kawałki i również podsmażamy z przyprawami i cebulką. Kiełbaskę kroimy i podsmażamy.
Wszystkie składniki razem łączymy i dobrze mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i dostawiamy na 1 dzień co jakiś czas mieszając.
Polecam! Mój ulubiony. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 07.06.2012 10:23
Bardzo dobry bigosik :)
Emilia22 01.12.2011 10:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak