Sposób przygotowania

Ugotowane i zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, ziemniaki wymieszać z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni następnie dodać razem z tłuszczem do masy ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, wyłożyć całą masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować wierzch śmietaną. Piekarnik nagrzać do 200st i piec babkę około 30 min, następnie zmniejszyć temp do 180st i dopiec, babka jest gotowa jak wbity patyczek wyciągniemy suchy, po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku. Ja podałam z sosem grzybowo-śmietanowym, ale można podać dowolnym sosem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    fajny przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kejt2

    uwielbiam takie dania!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    dla mnie,to coś nowego :) takiej babki jeszcze nie jadłam,ciekawy ten Twój przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Musi być pożywne
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Robiłam babkę ziemniaczaną z surowych ziemniaków,ale Twoją wersję szybciej i łatwiej się robi.Muszę wypróbować.
  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Prezentuje się baaaardzo apetycznie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !