Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozeta z nadzieniem wiśniowo-pomarańczowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
wiśnie 50 dag
cukier brązowy 10 dag
cukier kryształ 6 dag
masło 6 dag
drożdże świeże 5 dag
dżem pomarańczowy 1 słoik
kefir 200 ml
żółtko jajek 2 szt.
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rozeta z nadzieniem wiśniowo-pomarańczowym

Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać cukier kryształ, pokruszone drożdże, żółtka, szczyptę soli oraz kefir. Wyrobić gładkie ciasto, na samym końcu łącząc z roztopionym masłem. Przykryć folią do żywności i wstawić na całą noc do lodówki.

Wiśnie zasmażyć z brązowym cukrem. Ostudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, ponownie wyrobić. Rozwałkować i podzielić na paski o szerokości 4 cm. Połowę pasków posmarować wiśniami, a drugą połowę dżemem pomarańczowym. Każdy pasek zwinąć i ułożyć dość luźno w formie wysmarowanej masłem. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elzbietar64 08.04.2012 17:00
muszę wypróbować bo wygląda bosko
aguus 14.12.2011 08:00
Pomarańcze, wiśnie.... Pychota
pawel6 11.12.2011 17:47
Palce lizać!
Nina7 06.12.2011 09:56
Super ciacho!
Misiek1 03.12.2011 21:08
Prezentuje się przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak