Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem 5 dag drobnego cukru.

Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wrzątku. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno 5 dag cukru, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie połączyć z ubitą pianą.

Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu, używając połowy sugerowanej ilości wody. Pozostawić, aby ostygła.

Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać likier truskawkowy i połowę tężejącej galaretki. 3/4 przygotowanej pianki rozsmarować na rozwiniętym cieście. Na piance ułożyć porcjami pozostałą galaretkę. Roladę ponownie zwinąć, posmarować po wierzchu resztą pianki truskawkowej. Udekorować białą czekolada i skórka otartą z pomarańczy.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    wspaniała:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Idę sobie bo przytyję od samego patrzenia :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Ale pyszności!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Fajna roladka!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    fantastyczny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !