Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane smażone płocie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płocie 12 szt
olej 2 szkl.
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól, pieprz
ocet 10 % 1 szkl.
woda 6 szkl.
cebula 2 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane smażone płocie

Oczyszczone ryby wcześniej zamroziłam, po wyjęciu zostawiłam je na sicie aż odtają, następnie osuszyłam je ręcznikiem papierowym i ułożyłam na desce. Płocie doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, następnie panierujemy w bułce tartej, smażymy je na rumiano z obu stron na głębokim oleju, ryby układamy w szklanym wysokim naczyniu lub w dużym słoju. Przygotowujemy marynatę w proporcji 1 szklanka octu 10%, 6 szklanek wody i wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru, dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe i zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Ciepłą marynatą zalewamy ułożone w szklanym naczyniu płocie wraz z cebulą. liśćmi laurowymi i zielem, przykrywamy szklaną pokrywką, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu. Po 2 dniach można je już jeść.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja23 07.12.2011 11:17
wow
anna186 02.12.2011 15:39
super
Katarzyna/kate1980 30.11.2011 22:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak