Sposób przygotowania

Ciasto na naleśniki:
200 g maki,
2 jaja,
1 żółtko
1 lyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 lyżka cukru
sól
tłuszcz do smazenia
-pozostałe:
2 słoiki powidel śliwkowych
płatki migdałowe
cukier puder do posypania
-Krem:
4 żółtka,
1/2 szkl. cukru pudru,
300 ml śmietany kremowki,
starta skórka z wyszorowanej cytryny
kilka kropli olejku waniliowego

Zrobić naleśniki powinno byc 10 sztuk wg przepisu. Ja zrobiłam tyle ale do tortu wystarczylo mi całego materiału tylko na 8 szt. Naleśniki mozna zrobić wg własnego ulubionego przepisu. Ja zrobiłam tak: jaja i zoltko ubiłam lekko trzepaczka, dodałam mleko zmieszane z woda, makę przesianą, masło, cukier i sól. Wymieszac wszystko, odstawic na 1 godz. Dobrze rozgrzac patelnie wielkości formy tortowej ja mam taka o średnicy 23 (tyle samo co tortownica) ale mimo to nalesniki nie wyszły idealnie równej wielkosci;). Smarowac lekko tłuszczem, usmazyc 8-10 grubych naleśnikow.

Przygotowac krem: żółtka utrzec z cukrem na puszysta, biala mase jak kogoel mogel. Ubić śmietane na sztywno i połaczyc z zółtkami. Dodac skórke cytrynową i olejek waniliowy.

Tortownice natłuścić, naleśnik posmarować powidłami śliwkowymi, posypać migdalami wg uznania i przykryc cienką warstwą kremu. Ukladac warstwami do wyczerpania składników, na górze na ostatnim naleśniku tylko dac krem. Piec 20 min w temp. 190st. Ostudzić, wyjąć z formy, schłodzić w lodówce, posypac cukrem pudrem.

Najsmaczniejszy jest dopiero 2 dnia gdy migdały zmiękną a smaki warstw sie połączą i przegryzą. Pycha. I wcale nie był trudny mimo ze bałam sie ze te warstwy sie rozpłyną i ze naleśniki nie były równe. Ale wyszło jak na pierwszy raz ok.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Pyszota! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !