Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowa tarta

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 6 łyżek
masło 0,5 kostki
kakao 3 łyżki
żółtko jajek 1
czekolad 1 tabliczka
bita śmietana
śmietana 1 szklanka
jajko 2
mleko 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowa tarta

Mieszamy ze sobą mąkę, trzy łyżki cukru pudru, masło, kakao, żółtko. Składniki te ugniatamy na ciasto, które odkładamy później do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę, która powinna by obłożona papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Mleka wraz ze śmietaną mieszamy razem i dodajemy do tego tabliczkę czekolady. Całość podgrzewamy na niedużym ogniu, żeby czekolada rozpuściła się. kolejne trzy łyżki cukru pudru ucieramy z jajkami i dodajemy do tego zrobioną masę czekoladową. Upieczone ciasto polewamy zrobioną masą czekoladową i wsadzamy do piekarnika na jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto na koniec ozdabiamy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 16.07.2012 00:08
dobra
gosia47-47 31.12.2011 09:53
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak