Sposób przygotowania

Bardzo prosty przepis na obiad. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy oleju i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy szczyptę soli i ociupinke cukru. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy duże koła (np. talerzem śniadaniowym). Na to kładziemy farsz - w zadadzie farsz może się składać ze wszystkiego - ważne, żeby był na sotro, bo ciasto jest raczej delikatne w smaku. Cebulę kroimy drobno i smażymy. Cukinię obieramy, kroimy bardzo dorbno lub miksujemy. Przprawiamy curry, ostrą papryką i mieszamy z cebulą. Farsz nakładamy kienką warstwą na połowę koła ciasta i przykrywamy drugą połową i zlepiamy końce - formujemy duże pierogi. Takie ciasto smażymy na sporej ilości oleju do zarumienienia się ciasta - na złocisty kolor. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub jeść same.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !