Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierogi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
olej 1 łyżka
cebula 2 sztuki
kabaczek 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi

Bardzo prosty przepis na obiad. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy oleju i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy szczyptę soli i ociupinke cukru. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy duże koła (np. talerzem śniadaniowym). Na to kładziemy farsz - w zadadzie farsz może się składać ze wszystkiego - ważne, żeby był na sotro, bo ciasto jest raczej delikatne w smaku. Cebulę kroimy drobno i smażymy. Cukinię obieramy, kroimy bardzo dorbno lub miksujemy. Przprawiamy curry, ostrą papryką i mieszamy z cebulą. Farsz nakładamy kienką warstwą na połowę koła ciasta i przykrywamy drugą połową i zlepiamy końce - formujemy duże pierogi. Takie ciasto smażymy na sporej ilości oleju do zarumienienia się ciasta - na złocisty kolor. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub jeść same.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.04.2012 23:07
bardzo ciekawe pierożki
IKrakowianka 23.04.2012 23:07
bardzo ciekawe pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak