Sposób przygotowania

Paprykę trzeba obrać. W tym celu myjemy ją, kroimy na połówki i wycinamy gniazda. wsadzamy ją do piekarnika aż skórka zrobi się czarna. Następnie skórka łatwo zejdzie. Gotujemy garnek wody i gdy sę zagotuje wrzucamy do niej obraną paprykę, pomidory bez skórki, cebule uprzednio pokrojoną i podsmażoną. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, paprykę ostrą w proszku, łyżkę oliwy z oliwek, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Następnie wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie i blenderem miksujemy wszystko na jednolitą masę. Można podawać z ryżem lub makaronem, jednak jak się dobrze doprawi można jeść samą jako zupę krem. Aby wzbogacić smak można dodać np. kostkę rosołową (ale po co takie sztuczności...)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !