Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza oliwkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
jajko 3
ząbek czosnku 1
bułka 1
oliwa 4 łyżek
pomidory 1 kg
oregano
cukier 2 łyżeczki
sól
pieprz
ser żółty
olej do smażenia
oliwki czarne 1/2 słoiczka
oliwki zielone 1/2 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza oliwkowa

Bułkę moczymy w wodzie, a później łączymy z oliwką, mąką, jajkami i mieszamy, a później ugniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na chwi8lę do lodówki, a następnie rozwałkowujemy i dajemy na formę. Ciasto na pizzę pieczemy przez około 10 -15 minut w temperaturze 180 stopni. Ząbek czosnku drobno siekamy, cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę, a następnie te składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli i czosnku dodajemy jeszcze obrane i pokrojone w kostkę po9midory. Wszystko razem dusimy przez chwilę, aż składniki będą miękkie. Upieczone ciasto smarujemy ketchupem, a później dajemy na nie składniki oraz pokrojone oliwki w plasterki i na koniec całość posypujemy startym na tarce serem żółtym. Pizzę dajemy jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ser żółty stopił się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 31.12.2011 09:52
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak