Sposób przygotowania

-ciasto:
200 g maki
1 lyzeczka soli
125 g masla
1 duze jajko
zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki)
- Fasz:
500 gr miesa mielonego - u mnie dzis z łopatki ale najcześciej jest mieszane wp-wol
1 cebula
2 ząbki czosnku
sol, pieprz
paryka słodka i ostra
oregano
2 hohle bulionu
zioła prowansalskie
przecier pomidorowy taki mały słoiczek
ser zółty
kapary lub oliwki
oliwa

Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac maslo,posiekac nozem, wyrabiac palcami, stopniowo ażosiagnac cos na ksztąłt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto reka jesli sie nei bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spozywcza i wlozyc do lodowki na min. 30 min. Potem wyjac, rozwalkowac i wylozyc nim forme - u mnie niestety brak formy do tart wiec wykładam nim tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smaruje masłem. Piekarnik nagrzewam do 180 st i podpiekam ciasto jakies 7 minut.

Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smaże na oliwie, dodaje przyprawy, koncentrat, podlewam bulionem. Ma wyjsc gęsty miesny sos. Na podpieczone ciesto wylewam farsz, posypuje mocno serem, układam kapry albo oliwki (córka nie lubi oliwek wiec ona ma kapary a dla gosci daje oliwki). Posypuje oregano i papryka słodka. Potem do piekarnika na jakies 15-20 minut. Powinno wystygnac i stać sie bardziej zwarte ale moja corka tego nie przestrzega i jadła gorące.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pyszności, bardzo fajny pomysł :-)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    super pomysł na kolację we dwoje.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    aż ślinka cieknie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    fajne danko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !