Sposób przygotowania

Przygotować ciasto drożdżowe. Natrzeć formy dokładnie, włożyć do nich ciasto i pozwolić mu wyrastać, aż dosięgnie brzegów form. Nagrzać piekarnik do 200st. Piec sawariny 20min. Wyjąć z form po ok 3min. i ostudzić. Następnego dnia zagotować 250ml wody ze 125g cukru, dolać wino, rum. Kilka razy nakłuć ciasta, włożyć z powrotem do form i nasączać, polewając roztworem. Zostawić jeszcze na 5min. w formach, potem wyjąć. Przetrzeć konfiturę przez sito, podgrzać i posmarować sawariny. Ubić na sztywno śmietanę z 25g cukru, włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć gęsto rozetki wokół ciasta i jedną dużą pośrodku. Przystroić ciasto truskawkami i posypać pistacjami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !