Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sawariny z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 150g
sól 0,5łyżeczki
mąka 350g
mleko 125ml
drożdże 30dag
cukier 3łyżki
cukier waniliowy torebka
jaja 4szt
masło do formy
cukier 150g
białe wino 125ml
konfitura morelowa 4łyżki
rum 60ml
śmietana kremówka 300g
truskawki 25dag
pistacje krojone

Przepis i sposób przygotowania na: Sawariny z owocami

Przygotować ciasto drożdżowe. Natrzeć formy dokładnie, włożyć do nich ciasto i pozwolić mu wyrastać, aż dosięgnie brzegów form. Nagrzać piekarnik do 200st. Piec sawariny 20min. Wyjąć z form po ok 3min. i ostudzić. Następnego dnia zagotować 250ml wody ze 125g cukru, dolać wino, rum. Kilka razy nakłuć ciasta, włożyć z powrotem do form i nasączać, polewając roztworem. Zostawić jeszcze na 5min. w formach, potem wyjąć. Przetrzeć konfiturę przez sito, podgrzać i posmarować sawariny. Ubić na sztywno śmietanę z 25g cukru, włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć gęsto rozetki wokół ciasta i jedną dużą pośrodku. Przystroić ciasto truskawkami i posypać pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak