Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka łowicka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 1/2 kg
twaróg 40 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek troche
mleko 2 szkl
masło 2 łyżki
jaja 3 sztuki
tłuszcz trochę
Bułka tarta klasyczna Prymat trochę

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka łowicka

Ziemniakí umyć, obrać, opłukać i ugotować. Gdy ostygną, zemleć w maszynce, dodać twaróg oraz sparzoną wrzącym mlekiem, a następnie ostudzoną kaszę krakowską. Dodać jaja, przyprawy oraz masło i starannie wyrobić; dosypać trochę tartej bułki. Naczynie wysmarować tłuszczem j wysypać tartą bułkę; napełnić przygotowaną masą i zapiec w piekarniku. Podawać z sosami lub kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak