Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

botwina na jażynkę

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 39 g
botwina 1/2 kg
mąka 1 łyżka
śmietana 1/2 szkl
koperek trochę
natka pietruszki troche
sól do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: botwina na jażynkę

Oczyszczoną botwinę beż korzonków drobno pokroić, włożyć do szybkowaru, zalać niewielką ilością wrzącej wody (około 0,5 szklanki). Dodać masło, posolić i pocukrzyć, doprawić kwaskiem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 5 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Zaraz po otwarciu szybkowaru podprawić mąką, a po chwili wymieszać ze śmietaną. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać do mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 30.11.2011 11:22
39 g masła? kto tak dokładnie odmierza! a ta \"jażynka\" to już mnie powaliła....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak