Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik w papryce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 sztuka
masło 40 dag
papryka 3 sztuki
sardelka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat sztuka
rosół 2 łyzki
ocet 3 łyzki
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: królik w papryce

Królika pokroić na kawałki i umyć. Posiekany rozmaryn podsmażyć na połowie przygotowanej porcji masła. Kawałki królika włożyć do rondla z masłem i rozmarynem, dodać liść laurowy i dusić, stopniowo dolewając rosołu. Sardele umyć, oczyścić i oddzielnie smażyć na oliwie z resztą masła, rozgniatając je widelcem na drobne kawałki. Do tego samego naczynia włożyć paprykę pokrojoną na dość grube paski. Paprykę posolić i popieprzyć. Smażyć niezbyt długo, tak by zachowała swoją naturalną jędrność. Następnie do papryki z sardelą dodać posiekany czosnek, wlać octu i po 2 minutach gotowania przełożyć wszystko do garnka z królikiem i dokończyć gotowanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak