Podkręć Smak Wielkanocy

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/3 drobnego cukru.

Żółtka utrzeć ze wrzątkiem. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno pozostały cukier, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia,kakao oraz przyprawą do piernika. Na samym końcu połączyć z ubitą pianę z białek.

Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 12 minut.

Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z nutellą.

Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem (3 łyżki kremu pozostawić), na którym ułożyć pasek z powideł śliwkowych. Zwinąć roladę. Posmarować po wierzchu pozostawionym kremem i obsypać płatkami migdałowymi.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Śuper na Święta :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    świetna
  • 2
    original
    Opublikowano

    iziona

    Uwielbiam rolady, uwielbiam pierniki, ale w całość jeszcze tego nie łaczyłam, super pomysł .
  • 2
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    fajna
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Pyszniutka!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Wygląda fantastycznie:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Cudna!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Musi pięknie pachnieć.... I bosko smakować:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !