Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/3 drobnego cukru.

Żółtka utrzeć ze wrzątkiem. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno pozostały cukier, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia,kakao oraz przyprawą do piernika. Na samym końcu połączyć z ubitą pianę z białek.

Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 12 minut.

Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z nutellą.

Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem (3 łyżki kremu pozostawić), na którym ułożyć pasek z powideł śliwkowych. Zwinąć roladę. Posmarować po wierzchu pozostawionym kremem i obsypać płatkami migdałowymi.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !