Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kratka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
jabłko 1 kg
cukier puder 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
margaryna 1/3 kostki
cukier 2 łyżki
jajko 2
sól
morele 20 dag
rodzynki 1/4 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kratka

Do mąki dodajemy cukier puder oraz troszkę soli i mieszamy razem. Później dodajemy jajka oraz masło. Wszystkie te składniki mieszamy razem i wyrabiamy na ciasto. Ciasto odkładamy na minimum godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na dwie części - jedną większą, a drugą mniejszą. Większą część rozwałkować i obłożyć ciastem dno praz boki brytfanki obłożonej papierem do pieczenia. Owoce - jabłka i morele dobrze myjemy i kroimy w kostkę. Owoce posypujemy cynamonem , cukier wanilinowy, cukier zwykły oraz rodzynki. Składniki te dobrze mieszamy i dajemy na ciasto, które już daliśmy do brytfanki. Drugą cześć ciasta tniemy na paski i układamy na owocach w kratę. Placek pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 25.01.2012 10:29
pycha
KasiaK90 24.12.2011 07:43
super
gosia47-47 30.11.2011 09:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak