Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 25 dag
masło 15 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
oliwa 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z brzoskwiniami

Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło, posiekać nożem, dodać oliwę, żółtka, jajko, cukier puder, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy wyklejając boki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 10 minut. W międzyczasie z brzoskwiń odlać 2 szkl syropu, zagotować. Do gotującego się syropu wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/2 szkl zimnej wody i gotować do zgęstnienia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, zagotować, przestudzić. Przestudzona masę wyłożyć na podpieczone ciasto, włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 31.12.2013 09:44
pyszne ciasto
Rybciia 04.06.2012 10:39
pyszne :-)
Monika193
Monika193 18.01.2012 11:34
pyszne ciasto
Iwona51
Iwona51 01.12.2011 11:14
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak