Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik lany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 g
miód 100 ml
cukier 200 g
jajko 4 szt
kaka 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
mąka 600 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
jogurt naturalny 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik lany

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać miód wymieszać i wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodawać powoli mąkę przesianą z kakao i przyprawą do piernika. Dobrze zmiksować. Następnie dodać jogurt i wymieszać.
Na koniec mieszając wlewać cienkim strumieniem przestudzoną i rozpuszczoną margarynę z miodem.
Sodę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody dodać do ciasta i wymieszać.

Piec w temp 180st. C ok 40min.

Ciasto polecam przełożyć rozgrzewającą konfiturą z suszonych śliwek, z wierzchu polać roztopioną czekoladą

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 19.03.2012 23:23
smakowicie wygląda
mic 05.01.2012 17:56
ja takze lubie!;p
Kopiko1983 18.12.2011 17:30
Pierniki są najlepsze! Mniam...
Tomasz17 10.12.2011 11:05
pyszne
Justyna Jussstiii 30.11.2011 14:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak