Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kawa parzona po turecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

KAWA ZMIELONA 100 g
woda 1/2 szkl
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kawa parzona po turecku

Kawę wsypać do tygielka (mały wysoki rondelek zwężający się ku górze, zakończony wydłużonym uchwytem), wymieszać z cukrem, zalać wrzącą wodą. Ogrzewać na małym ogniu, najlepiej ustawiając naczynie na płytce ochronnej. Napój powinien trzykrotnie \"podnieść się\" do góry; po każdym \"podniesieniu się\" na moment zdjąć tygielek z palnika, gdyż kawa nie może się zagotować. Naczynie z kawą na moment przykryć. Nalewać do filiżanek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak