Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z gotowanej kaszy jaglanej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 opak
sok owocowy do polania
jaja 4 sztuki
kasza jaglana 3 ugotowana

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z gotowanej kaszy jaglanej

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, wymieszać z chłodną kaszą. Białka ubić na sztywną pianę i też ostrożnie wymieszać z kaszą. Formę budyniowa wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć i wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie form budyniową wyjąć, okroić ostrym nożem, wyłożyć z niej budyń na okrągły półmisek. Podawać budyń polany sokiem owocowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak