Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptasie mleczko waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wanilia 1 laska
mleko 1 l
mąka 1/2 łyżeczki
jaja 3 sztuki
cukier 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ptasie mleczko waniliowe

Białka z 3 łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. W dużym garnku trzymać na ogniu równomiernie gotującą się wodę i łyżką maczaną w wodzie nabierać po troszku piany i wkładać do wrzątku. Uważać, aby nie było za dużo klusek w garnku, ponieważ mają tendencję do sklejania się. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odwrócić je i gotować z drugiej strony. Kluski pojedynczo wyjmować z wody i odcedzić na sicie. Sos waniliowy przyrządza się w sposób następujący: mleko gotować razem z cukrem i laską wanilii, dodać do niego, mieszając, mąkę rozprowadzoną z wodą, wszystko wlać do żółtek, ponownie postawić na ogniu i stale mieszać, aż masa zgęstnieje. Nie wolno jej jednak gotować, ponieważ żółtka mogą się ściąć. Gdy sos jest gotowy, wyjąć laskę wanilii. Kluski włożyć do szklanej salaterki i oblać ciepłym sosem waniliowym. Potem wstawić do lodówki i podawać dobrze schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak