Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurtowe puchawki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szkl
mąka 60 dag
cukier 1/3 szkl
drożdże 5 dag
jajko 2 szt
margaryna 8 dag.
jogurt 1

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe puchawki

Z drożdży robimy rozczyn: mieszamy drożdże z połową mleka i dodajemy trochę cukru. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim margarynę. Pozostały cukier ucieramy z dwoma jajkami. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, jajeczny, mleko z margaryną. Całość należy bardzo dobrze wyrobić - podstawa udanych pampuszków. Formujemy średnie kulki i pozostawiamy na troszkę do wyrośnięcia. Następnie parujemy je około 10 minut. Puste pampuchy podaję z dowolnym jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak