Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki z mąki kukurydzianej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenna mąka 10 dag
mąka kukurydziana 15 dag
masło 15 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki z mąki kukurydzianej

Mąkę kukurydzianą dobrze wymieszać z mąką pszenną i zagnieść ciasto z dodatkiem cukru, soli, masła, wanilii i żółtek. Ciasto uformować w kulę i zostawić na pół godziny, by odpoczęło. Następnie podzielić je na 2 lub 3 części i kolejno wkładać do woreczka do wyciskania kremu z końcówką w kształcie gwiazdki. Na stolnicę posypaną mąką wyciskać długie paski ciasta, a następnie pociąć na dziesięciocentymetrowe kawałki i układać na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze do pieczenia, nadając paskom kształt półksiężyca. Piec 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200”C, aż rogaliki zrumienią się na kolor złocisty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak