Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogiz płuckami

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płucka 1,4 kg
bułka czerstwa 1 sztuka
cebulka 5 dag
tłuszcz 5 dag
sól, pieprz do smaku
mąka 50 dag
woda 2,5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pierogiz płuckami

Kroki postępowania

1
Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Płucka gotujemy aż do miękkośći. Cebulkę kroimy w kostkę , podrumieniamy na patelni, oczywiscie na tłuszczu. Mąkę wraz z płuckamy łączymy i pzrepuszcamy przez maszynkę, a następnie dodajemy sól i pieprz do smaku ( najlepiej sprobowac czy jest dostateczna ilość). Wszytsko ze sobą dokaldnie mieszamy.
Krok 1 - pierogiz płuckami foto
2
Wszytskie składniki na ciasto , któe zostały wymienione w przepisie ( woda, olej, sól-1 łyzeczka, mąka, jajo) łączmymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto dzielimy na cześci i każdą z nich kolejno za pomoca wałka rozwałkowujemy. Za pomoca kubka, szklanki jak kto woli wycinamy kółka,
Krok 2 - pierogiz płuckami foto
3
Do każdego kólka nakladamy farsz
Krok 3 - pierogiz płuckami foto
4
boki ciasta łaczymy, nie powinny byc rozklejone ponieważ podczas gotowania pieróg może się rozwalić.
Krok 4 - pierogiz płuckami foto
5
Gotujemy w osolonej wrzacej wodzie, az same wyplyna na wierzch
Krok 5 - pierogiz płuckami foto
6
wyciagamy i ukladamy na talerzu, nigdy nie jeden na drugim aby sie nie posklejał, dopiero gy wystygnął mozna tak zrobic
Krok 6 - pierogiz płuckami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 26.12.2012 17:19
mieliśmy taką Ciocię w rodzinie, która gotowała żurek na płuckach i robiła z płuckami właśnie pierogi - pamiętam, że nie cierpiałam tych dań jako dziecko a wszyscy się zajadali...
owca441 18.07.2012 21:50
z puckami, nie jadłem
halina17 24.06.2012 18:29
bardzo lubię
Ewelina47 26.05.2012 21:00
chyba bym się nie bardzo skusiła ...
romanrafal
romanrafal 17.02.2012 15:31
świetne
kate.500 04.02.2012 22:00
ekstra
Lidia6 07.01.2012 11:13
ja też tak myślę że są dobre
ewelinapac 25.12.2011 16:46
pycha
Reda 16.12.2011 05:53
extra
mic 29.11.2011 19:00
zgadzam sie, lubie je
Mati13 29.11.2011 14:48
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak