Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Główka misia

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 8 sztuk
mąka 8 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
masa
mleko 1,5 litra
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mąka 6 łyżek
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 2,5 kostki
cukier wanilinowy
spirytus 2 kieliszki
DODATKOWO:
polewa czekoladowa
barwnik brązowy wg uznania
barwnik żólty wg uznania
barwnik niebieski wg uznania
barwnik rozowy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Główka misia

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na dokładnie sztywną pianę, następnie dodać cukier i cały czas dalej ubijać, aż zrobi się puszysta, gęsta piana. Dodać żółtka i mieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Całość wylać na specjalną brytfannę, w kształcie misia, wysmarowaną margaryną (do kupienia w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Gdy będzie zimny biszkopta przekroić na pół. MASA: Zagotować litr mleka. W 500 ml rozpuścić mąki, jajka, żółtka i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczone wszystkie składniki i mieszać do czasu, aż się zagotuje. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z margaryną i spirytusem. Wszystko dokładnie wymieszać i rozdzielić na pół. Pierwszą połowę masy przełożyć dolny biszkopt i przykryć drugą połową biszkopta. Następnie drugą część rozdzielić tak, aby powstały 4 części: 3 mniejsze i jedna duża. W każdej z 3 mniejszych rozpuścić i wymieszać barwniki. W największej rozpuścić brązowy barwnik (wlać trochę, aby był kolor dość jasny). Masę przekładać do szprycy (dekoratorki). Na głowie misia zrobić (tak jak na fotografii) buzię z różowej masy. Na około buzi zrobić brązową masą część. Kiedy skończymy tą część wlać jeszcze trochę barwnika do masy, aby kolor był ciemniejszy. Niebieską i żółtą masą zrobić oczy (jak na foto). Następnie żółtą masą zrobić uszy. Później brązową (ciemniejszą) ozdobić całą głowę, pozostawiając trochę miejsca na nos z polewy (robić wszystko jak na fotografii).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 24.01.2012 08:43
super
kamyk 08.01.2012 10:24
super
anulka69 05.01.2012 11:29
ekstra
anulka69 05.01.2012 11:29
ekstra
anja3107 02.01.2012 12:32
ale ekstra misiu
Margo1 01.01.2012 12:47
fajowa
Margo1 01.01.2012 12:47
fajowa
dianix 28.12.2011 20:15
pieknie zrobiony z pomyslem
Justa32 20.12.2011 22:12
super
Olaa 11.12.2011 19:13
super
Kuchareczka2 10.12.2011 09:49
smakowity i piękny
Dorian 04.12.2011 11:43
slicznie wyglada
Kate131 01.12.2011 08:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak