Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z selerem naciowym i pomidorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
masło 20 dag
sól 1/3 łyżeczki
żółtko surowe 2 szt
woda 1/3 szkl
seler naciowy 2 łodygi
jajko 1 szt
pomidory 3 szt
pieczarki 4-5 szt
mleko 1/2 szkl
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z selerem naciowym i pomidorami

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem, Następnie dodać żółtka, sól, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkować, wylepić ciastem formę do tart, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec aż ciasto będzie lekko rumiane. Seler oczyścić z włókien, pokroić na cienkie plasterki, wsypać na rozgrzaną oliwę, dodać posiekane pieczarki i dusić pod przykryciem do miękkości. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pieczarki, ser żółty, seler i pomidory wymieszać z mlekiem i roztrzepanym z jajkiem, przyprawić do smaku, wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć do piekarnika i zapiec w temp 190 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 12.12.2012 16:16
ciekawa tarta
olkaaa 12.12.2012 11:02
fajny przepis
Motorek 29.11.2011 14:02
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak