BOSCH - Odbierz 300 zł

Sposób przygotowania

W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu. Doskonały sos do mielonych klopsów, pulpetów albo gotowanej wołowiny.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    misia53

    Pyzuniu , właśnie potrzebowałam takiego przepisu . sama robię swietny ale na zimno a potrzebowałam taki do mieska . Do białego mięsa też bardzo pasuje.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Sos chrzanowy robię i do parówek i do ozorków a jak dodam musztardę zamiast chrzanu to mam sos musztardowy:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !