Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta migdałowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
budyń migdałowy 1 opakowanie
masło 25 dkg
migdały 5 dkg
cukier puder 10 dkg
śmietana 2 łyżki
cukier puder 10 dkg
śliwki 60 dkg
płatki migdałowe 5 dkg
masa
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 10 dkg
mąka 2 łyżki
zmielone migdały 10 dkg
likier migdałowy 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta migdałowa

Mąkę wymieszaną z suchym budyniem posiekaj z masłem. Dodaj zmielone migdały, cukier, śmietanę oraz żółtka. Zagnieć ciasto.
włóż je do lodówki na godzinę. Kiedy się schłodzi wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 10-15 minut.
Krem: mlek zagotować z dodatkiem zmielonych migdałów. Żółtka ubij z cukrem , dodaj mąkę. Zalej gorącym mlekiem, nadal ubijaj. Wszystko wymieszać i razem gotować ok. 1 minuty. Dodaj likier, wymieszaj ponownie.
Na spodzie tarty ułóż połówki śliwek, zalej masą, piec przez 30 minut w 180 stopniach. Posyp płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 27.01.2012 10:26
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak