Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana zapiekanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 40 dag
cebula 1 szt
wędzony boczek 15 dag
kiełbasa 10 dag
masło 2 łyżki
śmietana 18 proc 200 ml
żółty ser 10 dag
jaja 1 szt
pomidor 1 szt
czosnek 1 ząbek
natka pietruszka 1/2 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana zapiekanka

Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotować ok. 10 min. Odsączyć. Naczynie żaroodporne wysmarowac masłem i na dnie ułożyć pasterki. Boczek pokroić w kostkę ,a kiełbasę w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z boczkiem i kiełbasą. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem.Smażonkę przełożyć na ziemniaki. Śmietanę wymieszać z srem startym na tarce o dużych oczkach i rozmąconym jajkiem, zalać zapiekankę. Piec w 200 stopniach przez 15-20 min. Po zapieczeniu na wierzchu poukładać pomidora pokrojonego w ćwiartki i posypać posiekana zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 12.03.2012 08:09
mniam
Łukasz15 18.01.2012 08:55
pyszna
Anna169Hosz 11.01.2012 19:21
Bardzo lubię zapiekanki ziemniaczane a z pomidorkami nigdy nie próbowałam?
Wacław 30.11.2011 08:59
pyszna !
mikrusiak 28.11.2011 20:01
naprawdę super...:)
1j1o1l1a1 28.11.2011 17:11
APETYCZNE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak