Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

groszek ptysiowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 100 ml
masło 40 g
mąka 80 g
jajko 2
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: groszek ptysiowy

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe groszki
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary. Po upieczeniu studzimy.super nadają się do zup kremów ,można do ciasta dodać czosnek i groszek jest smakowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 14.02.2013 15:59
fajny
Krzysztof15 07.10.2012 14:33
pycha
wazka 05.07.2012 08:39
super
wazka 05.07.2012 08:39
super
Marta1986 04.04.2012 09:19
pychota
Luki 25.03.2012 11:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak