Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta świeża duży pęczek
wódka 3 l
miód 5 dag
rodzynki 5 dag
skórka cytrynowa 2 cytryny
sok z pomarańczy z 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Miętówka

Cytryny wyszorowac w gorącej wodzie,osuszyć,zetrzeć skorkę,wrzucić do słoja.Listki mięty porwać drobno.Dodać sok pomarańczowy i wódkę,wymieszać,zamknąc i odstawićw ciepłe miejsce na 4 tyg.wstrząsając często słojem.Po miesiącu nalewkę przefiltrować dodać do niej miód i rodzynki Zamknąc i odstawić na następne 4 tyg
Potem przefiltrować zlać do butelek i tym razem odstawić w chłodne miejsce na ok 4-5 mies.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 28.02.2014 18:33
wspaniała miętówka
25.06.2013 00:41
Nikt tutaj się nie czepia, po postu pytam ile to jest bo nigdy nie widziałam mięty sprzedawanej na pęczki. Aha czyli rozumiem że pęczek mięty wielkościowo przypomina pęczek kopru czy szczypioru. Dziękuję
Wiesława1 07.06.2013 08:46
raczej nie odpowiadam Anonimom bo to nie w porządku czepiać się nie przedstawiając się ale duży pęczek to wedle uznania .Tak jak kupuje się na pęczki natkę,koper itp.A moc mięty zależy od ilości więc każdy zrobi to według własnego uznania
06.06.2013 05:49
wszystko ok ale ile to jest duży pęczek?? mam mięte w ogródku także nie kupuje jej na pęczki i nie wiem ile tego ma być???
Krzysztof15 02.11.2012 09:13
lubie
iknkirke 18.03.2012 12:43
super
Luki 17.02.2012 16:02
lubię
ewaa 23.01.2012 17:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak