Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy straciatella

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny
śmietana 30% 300 ml
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy straciatella

Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna i gładka(kilka minut).Dużą blachę wyłożyc papierem i narysowac na nim 3 okręgi ok 20 cm średnicy. Masę bezową rozłożyć na okręgach, jeśli zostanie trochę masy można ułożyć w wolnym miejscu na blasie i upiec małe beziki, które posłużą do dekoracji:) Piec ok 60 min w temp 140 stopni. Śmietane ubić na sztywno.Czaekolade zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodac lekko przestudzona do śmietany. Jak masa zacznie tężeć przełożyc nią blaty bezowe, łącznie z wierzchem.posypac czekolada i pokruszonymi bezami:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 23.04.2012 23:00
mniam rewelacja!;D
1j1o1l1a1 28.11.2011 15:38
ależ pyszota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak