Sposób przygotowania

Marchew obrać i utrzeć na tarce ( grube oczka ) i podsmażyć na łyżce oleju. Dołożyć mięso .Smażyć mieszając .Doprawić sosem sojowym , pieprzem, trawa cytrynową , przyprawą do dań chińskich z woka .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać zgodnie z upodobaniem polane masłem lub z sosem sojowym do maczania lub surówkami doprawionymi trawą cytrynową .
Ja podałam na surówce z tartej marchewki z tartym ogórkiem i mandarynkami doprawioną słodko pikantnym Sosem śliwkowym z imbirem ( Plum sauce ), trawą cytrynową i olejem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !