Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 udko z kurczaka,¼ paczki mieszanki warzywnej na zupę ( najlepiej 7 składnikowej )
¼ puszki kukurydzy konserwowej,¼ puszki groszku konserwowego
½ puszki drobnej fasolki w sosie własnym ( z puszki ),kilka różyczek brokułu - rozdrobnione
kawałek brukwi pokrojonej w słupki ,kawałek ogórka pokrojonego w pół plasterki
mielony pieprz
woda 3 szklanki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
ziemniaki 4 szt.
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
cebula 1/2 szt.
koperek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowa ,,Pingwin w lodówce „ :

Udko , warzywa ( mieszankę , kukurydze, groszek, fasolkę , brokuł, brukiew włożyć do garnka i zalać wodą .Gotować 45 minut. Jednocześnie obrać i pokroić ziemniaki. Zalać osoloną wodą i ugotować. Odcedzić .Zrobić puree z dodatkiem masła .Trzymać w cieple. Cebule pokroić w piórka i zezłościć na oleju . Z gotowej zupy wyjąc mięso. Do zupy dodać koperek i śmietankę . Doprawić przyprawą do zup i mielonym pieprzem .. Z puree ziemniaczanego zrobić 2 kulki .Ułożyć na środku talerza , oblać gorącą zupą .Na wierzch każdej kulki puree położyć porcję podsmażonej cebulki .

Można obrane ze skórek, kości i chrząstek mięso włożyć do zupy , lub użyć je na pierogi , paszteciki, jako farsz do naleśników itp.
Zamiast mieszanki warzywnej można oczywiście użyć włoszczyzny – zasada jest taka że im więcej rodzajów warzyw się użyje tym zupa jest smaczniejsza .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 23.01.2012 19:35
superowa
Gosia32
Gosia32 22.05.2011 09:23
ciekawe;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak