Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowy sernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 45 dkg
cukier 25 dkg
żółtko jajek 3 sztuki
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
zmielony ser 80 dkg
cukier 25 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
jaja 5 sztuk
budyń waniliowy 1 opakowanie
kasza manna 1 łyżka
rodzynki 10 dkg
gruszki 6 sztuk
sok z cytryny
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowy sernik

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, zagnieść, podzielić na połowę, schłodzić. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem cytrynowym. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko zmiksować z serem, suchym budyniem i kaszą manną. Dodać rodzynki oraz pianę ubitą z białek. Wymieszać. Przygotować tortownicę, na dno zetrzeć połowę schłodzonego ciasta. Wylać część sera, ułożyć na nim gruszki, przykryć resztą sera. Przykryć drugą połową startego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, piec przez godzinę. Posypać Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 04.12.2011 12:32
super
Seba 28.11.2011 11:50
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak