Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka duszone

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 3-4
czubata łyżka czosnku granulowanego 1
łyżki ciemnego sosu sojowego 3-4
łyżki sosu chili 2-3
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka duszone

Udka umyć dokładnie, osuszyć. Posypać czosnkiem, skropić sosem sojowym i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję je wieczorem żeby poleżały sobie przez noc. Zamarynowane udka kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem, skórą do spodu aby ładnie się zrumieniła. Kiedy się przysmaży udka obracamy, podlewamy 1/3 szkl. wody i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie - ok. 20-30 min.. W czasie duszenia kilkakrotnie polewamy wierzch udek wytworzonym sosem i ew. dolewamy nieco wody jeśli zbytnio odparuje. Podajemy z ryżem albo ziemniakami i surówką, dobre są też na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 07.05.2011 17:10
super
SmacznaPyza 06.05.2011 17:12
cukiereczku, nie była chrupiąca bo dusząc nie da się tak zrobić - jest rumiana bo najpierw bardzo mocno je obsmażyłam
cukiereczek 06.05.2011 14:44
super z taką chrupiąca skórką
Ewa104 09.07.2010 22:17
Lubię drób w takim wydaniu!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak