Sposób przygotowania

Namoczyć suchą bułkę w mleku, odwracając na obie strony.Miękką odcisnąć i rozdrobnić.Dodać mięso mielone,wbić 2 jajka.Doprawić solą,pieprzem ziołowym,natką pietruszki i tymiankiem.Wsypać bułkę tartą i wyrobić masę mięsną, by równomiernie mięso połączyło się z przyprawami.
Na jednej miseczce wysypać mąkę pszenną, na drugiej rozbić i roztrzepać jajka a na trzeciej wymieszać bułkę tartą z sezamem.
Odrywać małe kawałki mięsa, formować kulki i panierować w mące.
Rozgrzać olej. Mięso kolejno panierować w jajku i mieszance bułki i sezamu,lekko spłaszczać i smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.Trzeba uważać, by panierka się nie przypaliła.Kolejne porcje smażyłam na świeżym oleju, by ziarenka sezamu z poprzednich partii się nie przypalały i w wyniku tego popsuły by smak kolejnych kotletów.
Kotlety zdejmować np. do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wkładać do piekarnika.Gdy usmażymy wszystkie pieczemy je jeszcze w termoobiegu przez ok.30 minut w 175 stopniach.
Z tej porcji otrzymałam 33 sztuki smacznych kotlecików.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    apetyczne kotlety
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    intrygujące :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    M-W

    sezam na kotletach, super pomysł
  • 3
    original
    Opublikowano

    M-W

    sezam na kotletach, super pomysł
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Fantastyczna propozycja:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    pracochłonnez tą wymianą oleju ale warto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !