Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowy sernik świąteczny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/4 szkl
żółtko jajek 1
margaryna 1 kostka
cukier puder 1/2 szkl
mak 1/2 kg
białko 1
jajko 2
cukier puder 1 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
twaróg 1 kg
jajko 5
masło 1/2 kostki
cukier puder 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: makowy sernik świąteczny

Składniki na ciasto-mąkę,żółtko,margarynę i cukier puder-wymieszaj i dokładnie zagnieć.następnie włóż ciasto zawinięte w folię do lodówki na ok pół godziny.
Po upływie pół godz ciasto wyjmij i rozwałkuj i wyłóż do formy..Piecz przez 15 min w temp 200st
Przygotuj masę makową;mak sparz i osącz,po czym zmiel 2 razy.Następnie utrzyj go z cukrem pudrem i żółtkami,dodaj bułkę tartą.Połącz z białkami ubitymi na sztywną pianę.Wyłóz na upieczone ciastp.
Przygotuj masę serową
masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami,dodając po łyżce zmielony twaróg.Białka ubij i dekikatnie wymieszaj z resztą masy.Masę serową wyłóż na makową .Ciasto piecz przez godzinę w temp 180st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 08.08.2012 19:19
smaczne
Luki 25.03.2012 11:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak