Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
kakao 3 łyżki
cukier 1,5 szkl
woda 5 łyżek
jajko 5 szt
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
wiórki kokosowe 10 dag
cukier puder 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
galaretka owocowa 1 szt
banan 2 szt
polewa czekoladowa 1 szt
kremówka 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

Do garnka włożyć masło, wsypać cukier, kakao i wlać 5 łyżek wody. Gotować przez 5 minut, Następnie zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół tak aby powstały 2 blaty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wylać na talerz i pozostawić do zakrzepnięcia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać żelatynę. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem, obranymi ze skórki, pokrojonymi w drobną kostkę i skropionymi sokiem z cytryny bananami, pokrojoną galaretką. Wszystko wymieszać z ubitą śmietaną. Na jeden blat ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem, docisnąć. Polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 22.09.2013 09:14
podoba mi się przepis,pycha
mirosława4 15.04.2013 19:03
zapowiada się smaczne ciasto :)
olkaaa 24.02.2013 09:57
jeszcze nie próbowałam
IlonaAlbertos 26.04.2012 23:31
Zapowiada się niezwykle apetycznie.
Iwusia 26.04.2012 23:03
zapowiada się bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak