Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 250g,
śmietana 30% - 200ml,
mleko 3,2% - 650ml,
jaja - 3,
cukier waniliowy - łyżeczka,
aromat waniliowy - kropla,
cukier - 2 łyżki,
szczypta soli,
olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco ze słodkim nadzieniem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Ciekawy pomysł na ciasto, ja przeważnie robie takie zwykłe
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ja jeszcze nie robiłam z kremówką, chyba spróbuję:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    ooooooooooooooo
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    bardzo lubię :P

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !