Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

kisiel brzoskwiniowy - opakowanie/a na 0,5l wody,
Mus dyniowo-jabłkowy z bananem (przygotowany wcześniej):
miąższ dyni - 650g,
jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
banan - dojrzały,
cukier - 3-4 łyżki,
cynamon - łyżka,
goździki całe - dałam 7 sztuk,
woda - 1/4 szklanki,
sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
cukier waniliowy - łyżeczka.
cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie musu: Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej.Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań. Przechowujemy w lodówce. Kisiel przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli trzeba, słodzimy. Gorący kisiel przelewamy do wypłukanych zimną wodą pucharków, zostawiając nieco miejsca na górze. Wierzch uzupełniamy kilkoma łyżkami musu. Mus można wcześniej podgrzać, będzie bardziej aromatyczny. Pozostały mus wykorzystujemy do innych deserów i dań.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    Bardzo lubię dynie, jadam na słodko i jako dania główne, przystawki, ale z kiślem to nowość. Pozytywnie!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    fajny pomysł
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smacznie ,ciekawa jestem jego smaku
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    fajnie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ciekawy miks:):)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wioleta14

    pysznie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    bardzo ciekawy deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !