Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus dyniowo-jabłkowy z bananem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ dyni
jabłka
banan

Przepis i sposób przygotowania na: Mus dyniowo-jabłkowy z bananem

SKŁADNIKI:

miąższ dyni - 650g,
jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
banan - dojrzały,
cukier - 3-4 łyżki,
cynamon - łyżka,
goździki całe - dałam 7 sztuk,
woda - 1/4 szklanki,
sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
cukier waniliowy - łyżeczka.

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej. Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.06.2013 08:11
fajne smaki, można dodać do ciasta
cooleczka 23.02.2012 08:57
brzmi smacznie
maciek7 04.01.2012 19:05
pycha
anemon 15.12.2011 19:45
Podoba mi się Twój mus.
caroline1983 04.12.2011 13:43
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak