Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki .Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i usmażyć połówki pieczarek na rumiano z obu stron .Dołożyć trzecią łyżkę masła .Pieczarki odsunąć na boki patelni ( symetrycznie na około ). W środek wbić jajka .Zmniejszyć gaz .Pieczarki delikatnie przełożyć na białka tak by jajka były nimi otoczone . Posolić , lekko posypać pieprzem . Przykryć patelnię pokrywką i na małym gazie ( tak by spód się nie zarumienił za mocno ) dosmażyć jajka .Trzeba zaglądać co chwilę i pilnować by białko ścięło się całkowicie ,a żółtko było pół- płynne ( to jak mocno będzie ścięte żółtko zależy od tego jakie kto lubi – ja wolę mocniej usmażone ).Jajka zsunąć łopatką na ogrzany talerz i podawać bezpośrednio po zrobieniu.

To są teoretycznie dwie małe porcje , lub jedna normalna .Jeśli potrzeba zrobić więcej porcji to trzeba to robić albo na kilku patelniach jednocześnie , lub przygotowywać pojedyncze porcje i wstawiać je przełożone na talerz ( półmisek ) do ogrzanego ( wyłączonego piekarnika bo inaczej zanim się zrobi ostatnią porcję – pierwsza będzie już zimna .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !