Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piaskowy bałwanek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka pełnoziarnista 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jaja 5 szt
masło 250 g 1 szt
masło do wysmarowania formy
mąka krupczatka do wysypania formy
skórka z cytryny 1 szt
cukier 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
lukier cytrynowy do dekoracji
pisaki spożywcze do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Piaskowy bałwanek

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do miękkiego masła wraz ze skórką otartą z jednej cytryny i dalej dokładnie ucieramy. Wszystkie mąki mieszamy (jeśli ktoś nie lubi mąki pełnoziarnistej może zamiast niej dosypać taką samą ilość mąki pszennej) z proszkiem do pieczenia i sypiemy przez sitko do masła utartego z cukrem i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru i dodajemy do pozostałych składników, dokładnie ale delikatnie mieszamy. Foremkę w kształcie bałwana smarujemy masłem i wysypujemy mąką krupczatką. Wlewamy przygotowane ciasto (mnie z podanych składników wyszły 2 bałwany) i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem cytrynowym i spożywczymi pisakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.01.2012 14:34
Podoba mi si? bardzo.
Ada-Gaba 01.01.2012 10:54
super :)
Jarlin 27.11.2011 19:36
Ale słodki :)
pacpaw 27.11.2011 17:19
ale bałwan z niego :o)
MAR3STA 26.11.2011 22:36
rewelacyjny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak